שתלים דנטליים – סיכונים וסיכויים

השתל הדנטלי הוא דבר נפוץ ביותר בישראל, המדינה שלנו היא אחת המובילות בעולם ביחס מטופלים לשתלים. השתל יכול לתרום רבות למטופל – יכול להשיב לו מראה אסטתי אך גם לעזור ממש בתפקוד הבסיסי כמו שתל לשיניים תותבות.

כמו בכל טיפול רפואי, גם שתלים דנטליים טומנים בחובם סיכונים מסוימים. הסיכונים משתנים ככל שמשתמשים בסוגי שתלים וטכנולוגיות שונים והם גם תלויים בהיסטוריה הרפואית של המטופל. נציין כבר עכשיו שהסיכונים הם נמוכים מאוד וההצלחות של השתלות דנטליות הם מעל ל90 אחוזים.

במאמר זה נסקור בקצרה את הסיכונים הנובעים משתל דנטלי.

מה הוא שתל דנטלי?

לפני שנצלול לעומק נסביר מה הוא בכלל שתל דנטלי. השתל הדנטלי הוא למעשה סוג של דיבל. הדיבל שאנחנו מכירים תמיד הוא מעין תושבת קטנה שנכנסת לתוך הקיר או התקרה ואליה ניתן להכניס את הבורג, היא בעצם מתאמת בין החור שבקיר לבין הבורג.

השתל הדנטלי עושה את אותו הדבר בדיוק רק שבמקום קיר מדובר בעצמות השיניים והחניכיים שלנו. השתל מוכנס לתוך חור שהרופא יצר בעצם השן או בעצם החניכיים והוא משמש כמתאם שלתוכו ניתן יהיה להבריג התקנים שונים.

ההתקנים המורכבים על השתל הם רבים כגון גשר ליישור שיניים, שיניים תותבות, ועוד.

סיכונים הנובעים מהמטופל

כאשר מבצעים ניתוח להתקנת שתל דנטלי – גם לאופי המטופל ולהסטוריה הרפואית שלו יכולה להיות השפעה על הסיכונים. נציין כמה מהם.

  • נשיכה חזקה – נשיכה חזקה מדי בזמן שאחרי הניתוח יכולה לגרום לדלדול וריפוף של החיבור בין השתל לעצם או בין השתל למה שמחובר אליו כמו השן התותבת.
  • רדיותרפיה – ישנה טענה שלא כולם מסכימים איתה שטיפולי רדיותרפיה, המבוצעים בעיקר על חולי סרטן ('הקרנות') יכולים לגרום לכך שהשתל לא יתקבל יפה בגוף.
  • דלדול עצם – מה שנקרא במונחים מקצועיים 'אוסטאופורוזיס'. כלומר יש אנשים שסובלים מכך שהעצמות שלהם בלסת היא או דקה מדי או באיכות ירודה כלומר לא חזקה מספיק. במקרים כאלו קיימת סכנה לאבדן עצם בעקבות ההשתלה.
  • עישון – עישון פוגע בשתל במגוון דרכים. העישון אינו מומלץ בכלל לקראת ההשתלה ובטח שלא אחריה. העישון יכול להאט את זרימת הדם באיזורי ההשתלה ובכך לגרום לעצם להשתקם לאט יותר
  • תחזוקת פה – כמובן שהמטופל צריך לטפל בפה שלו במידה רבה יותר מאשר הוא רגיל בתקופה שלאחר הניתוח. יש חובה להקפיד על צחצוח השיניים ונקיון הפה כדי שלא יזדהמו פצעים שנגרמו במהלך ההשתלה.

סיכונים הנובעים מהמטפל

כמו כל ניתוח, גם בניתוח של השתלות דנטליות קיימים סיכונים שחלקם נובעים מדברים לא נכונים שעשה הרופא המטפל במהלך הטיפול. נעבור על הגדולים שבהם:

  •  יצירת זיהום – אם הרופא יצר פצע ולא דאג לנקות אותו היטב יכול להיווצר זיהום.
  • שבר בעצם – במקרה בו העצם חלשה או דקה מדי והרופא לא שם לב לכך וקדח בצורה לא זהירה.
  • נמק – במקרה בו בניתוח הופעל יותר מדי חום ללא קירור בשל שיוף העצם יכול להיווצר נמק.
  • בעיות תכנוניות – לפני הניתוח הרופא תמיד מבצע מספר בדיקות כגון צילומי רנטגן וכדומה. הוא עושה זאת על מנת שיוכל לדעת איפה ממוקמות העצמות ומהו הגודל שלהם וכך הוא יודע להתאים את גודל השתל הדנטלי.

במקרה בו הרופא לא ביצע את הבדיקות כראוי או שהוא לא ניתח אותם טוב ולא לקח בחשבון את תוצאותיהם – עלולות להיווצר בעיות כמו אלו שציינו.

קרדיט לתמונות PIXABAY

הוסף תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.